Jak správně vybrat potápěčskou masku?

Člověk je od pradávna tvor zvídavý a vynalézavý. A proto, že pod vodou neviděl zcela ostře, vymyslel potápěčskou masku, která mu pod hladinou skvěle poslouží.

Pokud jste sem právě zabloudili, pravděpodobně uvažujete o koupi své úplně první potápěčské masky, či jen nad tím, že vyměníte tu stávající za novou. Právě proto, že i v oblasti potápění se objevují nové trendy a technologie, si přiblížíme, podle čeho si vybrat tu nejlepší masku právě pro Vás!

Hned na začátku si vysvětlíme, proč je správné pojmenování potápěčská maska, a ne potápěčské brýle. Potápěčská maska je konstruována tak, aby spojovala a těsnila prostor kolem očí a nosu. Tím umožňuje vyrovnávání tlaku v uších a uvnitř masky, což je nezbytné pro překonávaní hloubek. Název brýle mylně pochází od brýlí plaveckých. Ty většinou nemají zorníky spojeny s nosem, proto těsní pouze kolem očí a umožňují nám při plavání dobře vidět. Z tohoto důvodu nejsou plavecké brýle v žádném případě vhodné pro přístrojové potápění. Jedním z hlavních důvodu, hned po nevhodné konstrukci, je materiál zorníku. Ten je u plaveckých brýlí nejčastěji vyroben z plastu. Ten by při zvýšeném okolním tlaku mohl prasknout, a tím způsobit vážně poranění očí. Z tohoto důvodu se používá při výrobě potápěčských masek převážně certifikované temperované sklo. Obecně je totiž sklo pevnější a především odolnější proti poškrábání. Masky se již od počátku vyráběly kombinací skla, plastového či kovového rámečku a gumy. Moderní vývoj nahradil tvrdou gumu za silikon, který lépe těsní, a tak pohodlně sedí na obličeji.

Hlavním atributem při výběru nové potápěčské masky je její konstrukce. Na trhu momentálně rozdělujeme masky jednozorníkové a dvouzorníkové. Tedy mající sklo dělené či nikoliv. Speciální skupinou jsou masky nízkoobjemové, určené převážně pro nádechové potápěče (freediving).

Celoobličejové šnorchlovací masky

Celoobličejová šnorchlovací maska usnadní šnorchlování všem, kteří si neradi namočí obličej. Tyto masky mají široký zorník, který zaručí skvělý, panoramatický výhled. Maska je určená pro šnorchlování na hladině. Pokud se chcete potápět, vybírat můžete z následujících masek:

Masky jednozorníkové
Jsou velmi oblíbené pro jejich velké zorné pole a většinou i pro absenci pevného plastového rámečku. Maska je konstruována tak, aby zorník byl co největší a potápěč měl perfektní výhled. Tato maska má však jedno velké omezení. Není možné ji efektivně využít s dioptrickými skly, jelikož je sklo vyrobeno z jednoho kusu a velmi často napevno usazeno v masce. Nelze jej proto vyjmout.

Masky dvouzorníkové
Jejich konstrukce je rámečková, což znamená, že skla jsou usazena v pevném plastovém rámu masky. Toto zpracování umožňuje u některých modelů masek vyměnit skla za dioptrická, a tím zlepšit komfort při potápění těm z nás, kteří musí nosit brýle. Je možné si vybrat dioptrie na dálku, tedy v minusových hodnotách, nebo takzvané “Gauge Reader”, které provádí korekci zraku na blízko. Jednoduše je poznáte tak, že ve spodní části skla masky je vlepené malé dioptrické sklo, kterým můžete přečíst data na vašem potápěčském počítači nebo manometru. Možnost použití dioptrických skel je předností pouze u dvouzorníkových masek.

Masky nízkoobjemové (freedivingové)
Tyto potápěčské masky jsou převážně určené pro nádechové potápění. Vyrábí se tak, aby byl vnitřní objem vyplněn co nejmenším množstvím vzduchu a eliminoval vztlak potápěče. Pro freedivery je každá úspora energie a vzduchu velmi důležitá. Od klasických masek se liší především menší konstrukcí, snadno přístupnou kapsou na nos a skel umístěných blíže k očím.

Výrobci potápěčského vybavení z celého světa také následují moderní trendy a vyrábějí různé designové kousky. Dnes již není problém sehnat masku ve všemožných barvách silikonu, krom klasických variant černého nebo transparentního silikonu, a tím si barevně sladit svoje potápěčské vybavení.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz