Které ploutve jsou pro mě tou správnou volbou?

Na trhu najdeme ploutve šnorchlovací, potápěčské, freedivingové a plavecké. Ty všechny spojuje jedno - usnadnit člověku pohyb ve vodě. A proto se společně podíváme na to, které ploutve budou tou správnou volbou právě pro Vás!
Ploutve rozdělujeme konstrukčně buď na botičkové, takzvané “full foot” a nebo páskové s anglickým názvem “open heel”, ty obouváme většinou společně s neoprenovou botou, či ponožkou. Avšak v prvé řadě je dobré si říci, na který sport a na jakou aktivitu ploutve potřebujeme.

Jsem vodní nadšenec, potřebuji si vybrat pohodlné ploutve na šnorchlování a pozorování vodního světa.

Šnorchlovací ploutve musí být pro každého vodního nadšence především pohodlné. Jejich konstrukce je většinou botičková, aby v gumové botce držela noha co nejpevněji a přitom maximálně pohodlně. Aktualní trendy však nabízí také ploutve páskové, které mají prostor na chodidlo přizpůsobený pro používání bez neoprenové botky. Na noze pohodlně drží díky speciálně tvarovanému úchytu na patě. Listy ploutví jsou konstruovány z gumy a moderních plastů pro ideální poměr mezi flexibilitou a ovladatelností ve vodě. Šnorchlovací plouve jsou měkčí, co se tvrdosti a tuhosti týče, a to hned z několika důvodů. Tvrdá ploutev je náročnější na ovládání pod vodní hladinou a je tedy nutné překonávat odpor vody vetší silou. Což může způsobovat křeče a to nikdo z nás nechce. Přece jen by mělo být šnorchlováni příjemnou aktivitou. Měkká šnorchlovací ploutev se dobře ovládá a je navržena tak, aby byla co nejpohodlnější. Dalším rozhodujícím faktorem při výběru Vašich šnorchlovacích ploutví je zajisté barva a design. V naši nabídce najdete nepřeberné množství barevných variant a velikostí pro každého pouze od renomovaných potápěčských výrobců, kteří mají mnohaleté zkušenosti s výrobou vybavení pro vodní sporty.

Jsem sportovní potápěč, který hledá tu nejlepší ploutev

Potápěčské ploutve se liší od šnorchlovacích především konstrukcí. Vyráběny jsou kombinací plastu a gumy různé tvrdosti a tuhosti.
Což neznamená, že nutně musí být pouze páskové (open-heel). Mnoho typů potápěčských modelů ploutví se vyrábí v obou konstrukčních provedeních. Proč? Protože v mořích a vodách s teplotou okolo 30°C mnoho potápěčů upřednostňuje botičkové (full-foot) ploutve, jelikož v páskových ploutvích v kombinaci s neoprenovými botkami je příliš teplo. Výrobci proto vyrábějí své ověřené modely v obou variantách, tedy jak botičkové, tak páskové s otevřenou patou a je jen na potápěči, které si vybere.
Pokud ještě chvíli zůstaneme u konstrukce ploutví, zastavíme se u samotného zpracování listů. Zde můžeme rozdělovat ploutve s děleným listem (split fins) nebo klasické (blade fins).

 

Velká řada odborníků přirovnává tyto dělené ploutve k funkci vrtule, či lodního šroubu. Prostor mezi listy ploutví umožňuje hladké proudění vody při kopu nahoru a dolů, a tím způsobuje menší odpor vody. Skvěle se hodí na klasický kraulový kop, kdy při zachování stejné rychlosti plavání ušetříte spoustu energie. Někteří tuto vlastnost přirovnávají k jízdě na kole na nízký převod. To znamená, že větší frekvence kopů nemá příliš vliv na celkovou rychlost.
Oproti tomu bývají klasické ploutve tužší a různě dlouhé. Tím je možné kombinovat všechny typy kopů podle preference potápěče. Pokud potřebuje potápěč zvýšit svou rychlost, zvýší frekvenci svých kopů a tím i celkovou rychlost.

Dalším důležitým aspektem je tvrdost ploutve. Pokročilý sportovní potápěč kopající tzv. žabí kop, upřednostní tvrdší ploutev, do které bude moci svůj kop opřít. Zatímco potápěč preferující techniku kraulového kopu uvítá středně tvrdou, poddajnou ploutev.
O tvrdosti jednotlivých modelů a s ideálním výběrem ploutve Vám nejlépe poradí náš speciálně vyškolený personál.

Posledním, avšak neméně důležitým prvkem v této kategorii je typ upevnění na patě. Upevnění jsou v zásadě dvě. Páskové, nebo pružinové. Každému potápěči vyhovuje jiné uchycení. Někdo z důvodu váhy při cestování upřednostní pásky, či gumičky. Jiní zase nedají dopustit na klasickou pružinu. Důležité je ověřit si případnou dostupnost náhradních dílů.

Jsem technický potápěč, který potřebuje těžké gumové ploutve

Technicky orientovaný potápěč ocení především ověřené, tvrdé, celogumové plouve s větší hmotností. Proč hlavně tyto vlastnosti? Většina technických potápěčů používá suchý oblek. Použitím těžších, gumových ploutví dosáhne potápěč potřebné protiváhy a lépe tak docílí perfektního vyvážení v horizontální poloze - trim. Tvrdá ploutev také umožňuje efektivní couvání. V naší nabídce najdete ověřené modely technických ploutví, z nichž některé posbíraly nejedno ocenění.

Věnuji se nádechovému potápění (freedivingu), nebo spearfishingu. Z čeho mohu vybírat?

Ploutve pro freediving jsou delší a specifické především svou konstrukcí oproti klasickým potápěčským ploutvím. Délka freedivingové ploutve = větší plocha listů, což při pohybu ve vodě zaručuje větší akceleraci a rychlost. Potřebná energie pro získání rychlosti je u nádechového potápění rozhodující. Konstruktéři zvolili délku těchto ploutví tak, aby byla maximalizována jejich efektivita. To spočívá především v lineární konstrukci listu plouve - u patky je materiál nejsilnější a na konci tenčí. To způsobí, že se ploutev ve vodě takzvaně “vlní” a potápěč spotřebuje celkově mnohem méně energie pro získání výsledné rychlosti, než je tomu u klasických potápěčských ploutví. Nejdůležitější je, aby freedivingová ploutev perfektně seděla na noze. Ploutve na freediving a spearfishing jsou vyráběny ve dvou základních konstrukcích a z různých materiálů - klasická ploutev a monoploutev. Ty klasické se od jiných ploutví na první pohled liší především délkou, nicméně monoploutev je konstruována jedním velký listem s botkami na obě nohy. Potápěč pak při plavání kopíruje pohyb delfína celým tělem. Pro výrobu freedivingových ploutví se využívá celá řada materiálů, jako je cenově dostupnější plast a nebo různé druhy prémiových kompozitů - karbon.

Jsem plavec, který chce svůj trénink oživit o plavecké ploutve

Hlavní rozdíl, oproti ostatním výše zmíněným typům ploutví, je ten, že jsou plavecké ploutve velmi krátké. Většinou jsou jen o několik málo centimetrů delší než vaše noha. Většina typů ploutví jsou celogumové, anebo v kombinaci s plastem. Jsou doplněny botkou či otvorem na chodidlo a s páskem na patě, který drží nohu na svém místě. Proč jsou tedy tyto ploutve tak krátké? Důvodem je frekvence kopů. Větší a delší plocha ploutve vytváří při kopu větší odpor vody, který musí plavec či potápěč překonat. Díky menší ploše může plavec svou frekvenci kopů zachovat a přitom efektivně zvýšit rychlost plavání. Díky tomu se Vaše tréninky stanou ještě zábavnější a ploutve Vás pomohou motivovat ke stále lepším výkonům.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz